image_intro_alt

Kukucki: Do Sejmu będziemy kierować cały pakiet rozwiązań mieszkaniowych, które będą konsumowały też nasze przedwyborcze propozycje

Faktycznie, zanim przyszedłem do ministerstwa rozpoczęły się prace nad dopłatami do kredytów. I to jest całkowicie zrozumiałe, bo nasi partnerzy koalicyjni proponowali to Polkom i Polakom w kampanii wyborczej. Natomiast do Sejmu będziemy kierować cały pakiet rozwiązań mieszkaniowych, które będą konsumowały też nasze przedwyborcze propozycje, czyli wsparcie budowy mieszkań społecznych.

Na razie światło dzienne ujrzała propozycja przedstawiona przez ministra Hetmana. Trwają konsultacje społeczne. Będziemy nad tym pomysłem pracować, żeby faktycznie nie wylać dziecka z kąpielą. Nie chcemy za mocno rozgrzać strony popytowej, a jednocześnie chcielibyśmy, żeby pomoc trafiła do osób, które rzeczywiście potrzebują wsparcia, którym ułatwi to realizację planów związanych z zakupem mieszkania. Ale dlatego mówię o pakiecie, bo uważam, że musimy w końcu dać ludziom możliwość realnego wyboru. Kredyty i dojście do własności było przymusem.

Jeżeli mamy rodzinę, dla której kredyt byłby ogromnym wyrzeczeniem finansowym, albo młodych ludzi, którzy nie mają zdolności kredytowej, to oni powinni mieć alternatywę w postaci mieszkań na tani wynajem, poniżej cen rynkowych. Jesteśmy bardzo blisko zaproponowania konkretnych rozwiązań. Rozmawiałem o tym z ministrem Hetmanem i mogę powiedzieć, że tych „nóg” w projekcie będzie więcej. Chodzi np. o wprowadzenie rozwiązań prawnych, które ułatwią budowanie. Chcemy, żeby podaż rosła szeroko: nie tylko w wyniku działań państwa, ale również w innych formach budownictwa.

Mówimy tu o możliwości wspierania samorządów w pozyskiwaniu nieruchomości. A jeśli samorządy nie byłyby zainteresowane, to wsparcia komercyjnego budownictwa, ale wykorzystując np. elementy wiedeńskie. Chodzi o miksy: deweloper buduje z ułatwieniami, ale tylko część mieszkań idzie na rynek prywatny, reszta trafia wynajem lub wzbogaca zasoby komunalne gmin.

Widzę też potencjał w TBS-ach. Mamy ich w kraju ok. 240, z czego ponad 200 z nich to jednostki kontrolowane przez samorządy. To w większości bardzo profesjonalne podmioty, które mogą budować i są do tego gotowe. Tutaj wyzwaniem dla jest partycypacja, czyli lokatorzy, którzy mogliby pomóc w kredytowaniu inwestycji. Chcielibyśmy, żeby w programie dopłat do kredytów znalazła się ścieżka dla osób, które mają chęć mieszkać w TBS-ach.

Jestem przekonany, że w koalicji znajdziemy rozwiązania, które będą do zaakceptowania dla wszystkich partii.

Krzysztof Kukucki, wiceminister rozwoju
OKO.press, 30 stycznia 2024 r.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!